Denne artikkelen er hentet fra RBKweb.no.

Høgmo: - Jeg er ingen frelser
Skrevet av Thomas Myren, 8. august 2005, 16:56

Per-Mathias Høgmo ble i ettermiddag klar for Rosenborg. 45-åringen blir den tredje Rosenborg-treneren på ti måneder.


PRESSEKONFERANSE: Nils Skutle og Ove Snuruås har funnet treneren de vil ha.

Foto: Thomas Myren

Bestemte seg på fredag

- Jeg er glad for at jeg har fått en langtidskontrakt, gliste Høgmo, som har bundet seg til Lerkendal ut 2008-sesongen.

Kunne ikke si nei
Nordlendingen har hatt en rolig periode etter at han tok farvel med TIL før jul.

- Avtalen med Tromsø var regulert slik at jeg kunne dra etter ett år, og jeg ga tidlig signaler om at jeg ville hjem til Moss. Det siste halvåret har jeg brukt til å finne ut hva jeg vil gjøre. I månedsskiftet juni/juli kom RBK på banen, og det ga meg en utrolig "drive". Dette er en utfordring jeg ikke kunne si nei til, sier han.

De siste to sesongene har vist at presset med å være landslagssjef er småtterier i forhold til det å trene RBK.

- Det er ingen tvil om at dette er en veldig stor utfordring. Det er snakk er Nordens største klubb ved siden av FC København, og over hele verden vet folk om Rosenborg, sier mannen som skal lede klubben gjennom en tøff tid.

Motgang er bra
Per-Mathias Høgmo

Født: 01.12.1959
Klubber som spiller: Gratangen (1977), Mjølner (1978-83), Tromsø (1984-85, 86-89) og IFK Norrköping (1985-86).
Landskamper: 1 A for Norge, 1 for Samelandslaget
Klubber som trener: Gratangen (1989), Tromsdalen (1990-91), Tromsø (1992 og 2004), Fossum (1993-94) og Moss (1995-96).
Landslagssjef: Samelandslaget (1991-92), G19 (1993), G15 (1994), G16 (1995), G17 (1996), A-landslaget kvinner (1997-2000) og U21-landslaget menn (2001-03).
Meritter: Norgesmester 1986, OL-gull 2000
For øvrig: Ga før jul ut boka Mental trening i fotball.
- Etter 13 seriemesterskap på rad er det godt å få litt motgang. Livet blir litt fattigere om vi bare skal leve på suksess. Det er først når vi virkelig er i motgang at vi får muligheten til å teste fellesskapet, teste hva den enkelte står for, for så i neste omgang å hente fram nye framganger, slår Per-Mathias Høgmo fast.

Den nye hovedtreneren har valgt å ta med seg Bjørn Hansen og Rune Skarsfjord som assistenter. I tillegg vil sportsdirektør Rune Bratseth bli knyttet tettere opp mot laget.

- Det er ingen tvil om at Rune B. har en stor kompetanse, som ingen andre i Fotball-Norge har. Å kunne bruke ham som diskusjonspartner vil bli svært viktig, sier Høgmo.

Skal svare på egen kritikk
Den nye treneren har som NRK-ekspert gjennom hele sesongen kritisert Rosenborg. Nå skal han ta tak i det negative han har sett.

- Innledningsvis kommer jeg til å spørre hver enkelt spiller om «hva kan du bidra med? Hvordan kan du bidra til å gjøre de rundt deg bedre?». Deretter er det viktig å rasjonalisere dette, slik at det ikke bare blir ord. Vi må ansvarliggjøre hverandre, sier Høgmo, som ser mange enkeltting å rette på:

- Gjennom hele sesongen har det vært manglende ærgjerrighet hos spillerne i en-mot-en-situasjoner. En forutsetning for å ta på seg hvit drakt må være at spillerne gir alt i duellene, sier han.

Den mentale biten er minst like viktig i dagens RBK-lag.

- Det er viktig at alle i klubben får tilbake troen på det de gjør, og tro skapes gjennom hardt og målrettet arbeid. Systematikk er viktig for meg, sier Høgmo, som styrer mye av arbeidet sitt etter tre i-er: Innovasjon, involvering og inspirasjon.

- De tre i-ene skal vi formalisere og jobbe etter. De er mine lederstjerner. De har brakt oss til OL-gull og mye suksess for U-landslaget og Tromsø, slår han fast.

Venter med store endringer
- På kort sikt gjelder det å bygge oppunder de eksisterende relasjonene. Så får tida vise om vi gjør større grep, sier den ferske treneren, som er lysten på å gå bort fra den eggenske 4-3-3-formasjonen.

- I Tromsø spilte vi 4-2-3-1 med hell - vi hadde tatt gull om ikke Gamst'n hadde blitt solgt. Samtidig har jeg gått i skole hos Tommy Svensson, som hadde en fransk, ballbesittende stil. Den siste tida har det argentinske forsvarsspillet, der motspillerne får to-tre forsvarere rundt seg, "trigget" meg. Hvis man skal "trigge" tankene, må man oppsøke andre miljøer, slår Per-Mathias Høgmo fast, før han avslutter:

- Rosenborg vil snart være tilbake i toppen. Allerede neste år vil mye skje.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Høgmo: - Jeg er ingen frelser» i forumet! Diskutér «Høgmo: - Jeg er ingen frelser» i forumet!