Denne artikkelen er hentet fra RBKweb.no.

RBK skriver sin historie
Skrevet av Thomas Myren, 1. mai 2005, 18:08

I 2007 feirer Rosenborg Ballklub 90 år. I anledning jubileet skal et større historisk verk om klubben gis ut. Bokskrivinga er allerede godt i gang.

Ei annerledes bok om RBK (06.09.2004)
Den nye CL-boka lansert (29.09.2003)
Aldri et år uten mesterliga... (12.09.2003)

- Faktum er at RBK aldri i sin lange historie har gitt ut sin egen samlede historie i bokform, forteller prosjektleder Tor Kleveland til rbkweb.com.

Men dette blir det altså en forandring på nå. Venstrevingen scoret det aller første europacupmålet til Rosenborg i 1965 - mot KR Reykjavik, og har siden hatt mange verv i RBK, blant annet formann, styremedlem, speaker på Lerkendal og redaktør i medlemsbladet. Nå har Kleveland fått i oppgave å lede arbeidet med den nye boka. Han har fått med seg tre andre kjente RBK-navn i en redaksjonskomité: Klaus Berg, Kåre Rønnes og Ola By Rise.

Selve skrivearbeidet er satt bort til de to erfarne journalistene Geir Svardal og John A. Larsen, som begge har fulgt Rosenborg tett i mange år for arbeidsgiveren Adresseavisen. Svardal skrev i 1997 boka "I Rosenborgs hus" som la vekt på storhetstida fra 1988 og framover, og er nå vaktsjef i nyhetsavdelinga til Adressa med spesielt ansvar for utenriks og politisk stoff. Larsen er pensjonert etter en lang karriere, hvor han blant annet fulgte RBK i inn- og utland gjennom 30 år.

- For oss er dette et særdeles interessant oppdrag og en stor faglig utfordring, sier de to forfatterne til medlemsbladet til RBK.

Historiebok
I forbindelse med 75-årsjubileet i 1992 ga Rosenborg Ingar Skrede i oppdrag å skrive en bok om klubben. "Svart på hvitt" ble en svært subjektiv skildring der den tunge 1991-sesongen var i fokus, med korte tilbakeblikk på historien til klubben. Denne gang velger RBK en annen vinkling.

- Dette skal ikke være en subjektiv bok à la Skrede. Dette blir i størst mulig grad en objektiv bok, og den skal være klubbens egen beretning om dens historie, forteller Tor Kleveland.

Perioden 1917-1959
Utover et lite jubileumshefte skrevet i regi av klubben i 1967, er det skrevet svært lite om historien til Rosenborg Ballklub i perioden før det store gjennombruddet med norgesmesterskap og opprykk til hovedserien i 1960.

De første 40 årene var RBK nemlig bare en av mange bydelsklubber i Trondheim. A-laget i fotball var brukbart, men det var konkurrenter som Freidig, Kvik og Brage som dominerte i byen. I den nye boka skal barndommen til RBK trekkes fram i lyset.

- Det er spennende historie, og litt mer perspektiv blir det når vi tenker på at klubben ble stiftet under første verdenskrig, omtrent samtidig med den russiske revolusjonen, sier Geir Svardal, som i den forbindelse ønsker å sette leserne inn i den rette stemninga ved å skape et godt bilde av Trondhjem på denne tida.

- Vi ønsker å gi liv til de som stiftet klubben, og gjenskape atmosfæren som preget stiftelsesdagen i 1917, sier han.

Gullalderen
- Det er viktig å få fram historien før klubben slo gjennom i 1960. Den er det ikke mange som kjenner. Når det er sagt, så er det naturlig at hovedtyngden av stoffet blir gullalderen som startet i 1960 og fram til i dag, ikke minst eventyret Champions League, sier prosjektleder Kleveland.

I den forbindelse vil nok redaksjonskomitéen bli fine førstehåndskilder for de to forfatterne. Klevelands karriere er allerede nevnt, mens Kåre Rønnes og Klaus Berg begge er æresmedlemmer i RBK etter lang og tro tjeneste både på og utenfor banen. Ola By Rise på sin side vil nok kunne komme med fine beretninger om den virkelige storhetstida de siste 20 årene.

Ferdig høsten 2006
Arbeidet med boka er allerede godt i gang. Tidlig i fjor høst begynte redaksjonskomitéen og forfatterne å intervjue klubbveteraner samt samle inn stoff. Intervjuene med klubbens eldste ble unnagjort før jul, og nå i vår har heltene fra 60-tallet vært i fokus.

Ennå gjenstår rundt ett år med arbeid.

- Boka er tenkt å ligge ute på markedet til julesalget starter for fullt i 2006, det vil si omtrent oktober/november, avslutter Tor Kleveland.

PS! Den planlagte boka til Steinar Leirvik er noe utsatt, men den kan muligens bli ferdig til høsten. Samtidig er far og sønn Eggen i full gang med sin nye bok, Godfotarven.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «RBK skriver sin historie» i forumet! Diskutér «RBK skriver sin historie» i forumet!