Denne artikkelen er hentet fra RBKweb.no.

- Ingen på «ønskelista» er aktuelle
Skrevet av Thomas Myren, 31. mai 2004, 14:33

Ved midnatt er det nøyaktig en måned til sommerens overgangsvindu åpner. rbkweb.com har i den forbindelse tatt en prat med innkjøpssjefen i Rosenborg, Rune Bratseth.


FALSK ØNSKELISTE: - Journalist-fantasier! slår Rune Bratseth fast.

Foto: Thomas Myren

TV2/VG lanserte for tre uker siden «ønskelista» til Rosenborg:

Brede Paulsen Hangeland, Viking, 22 år, forsvar/midtbane
Morten Gamst Pedersen, Tromsø, 22 år, angrep
Magne Hoset, Molde, 23 år, midtbane/angrep
Tommy Øren, Sogndal, 23 år, angrep
Erik Nevland, Viking, 26 år, angrep


- Hangeland og Gamst er interessante spillere for oss. Jeg kan bekrefte at vi la inn et bud på Hangeland, men det viste seg fort at en overgang er utelukket. Viking krever hele 20 millioner for ham, og han får vi ganske enkelt ikke, sier sportsdirektør Bratseth til rbkweb.com.

- Når det gjelder Gamst Pedersen er det umulig for oss å være med i en budkrig med utenlandske klubber. Derfor har vi heller ikke innledet noen samtaler med Tromsø eller lagt inn noe bud på ham.

Fantasi
Resten av den såkalte ønskelista, som TV2 først lanserte og som VG fulgte kraftig opp med hentydninger om Norges Roman Abramovitsj, er bare fantasi:

- Dette er ønskelista til Håvard Johnsen i TV2. Han begynte å liste opp noen navn for meg, og jeg svarte «ja, det er spillere i den kategorien vi ser på, nemlig de beste i sine respektive klubber». Det sier seg vel selv at vi ikke er interessert i Tommy Øren, en spiller som har vært mer eller mindre konstant skadet i tre år (etter den stygge taklingen av daværende Molde-spiller Odd Inge Olsen)? Heller ikke Erik Nevland er aktuell, slår Rune Bratseth fast.

Det har vært oppstandelse i «Rosenes by» etter at ryktene om at RBK jakter Magne Hoset blomstret opp. Men alle romsdalinger kan bare roe seg ned: Rosenborg er ikke interessert.

- Hoset ville også ha vært for dyr dersom vi hadde ønsket å hente ham, fastslår Rune Bratseth.

Ingen grense
De siste årene har det vært en del snakk om at Rosenborg og Bratseth maks vil betale 5 millioner kroner for en norsk spiller. Dette tilbakeviser sportsdirektøren:

- Vi har ingen slike begrensninger. Er det den rette spilleren, er vi innstilt på å betale det som trengs. Men det er som sagt uaktuelt å bruke 20 millioner kroner på en spiller som Brede Hangeland.

Det som i alle fall er klart, er at RBK kommer til å hente inne noen spillere i sommer. Trener Ola By Rise har nærmest etterlyst noen nye fjes i spillergruppa.

- Men hvorfor venter dere til tett inntil Champions League-kvaliken med å forsterke laget? Hadde det ikke vært bedre å gi nye spillere hele vinteren og våren på å spille seg inn på laget?

- Behovet for forsterkninger var rett og slett ikke så stort før seriestart. Vi mente vi skulle komme oss gjennom vårsesongen med det laget vi har, og det ser også ut til å gå greit.

- Når det gjelder kvaliken i slutten av juli, tror vi ikke at spillerne vi henter inn i sommer vil få noen sentral rolle så tidlig. Det blir tidligst en gang ut på høsten at de forhåpentligvis kan slå til, sier Bratseth.

Dette høres ut som en blåkopi av det første halvåret til Jan Gunnar Solli på Lerkendal. Telemarkingen ble hentet fra Odd Grenland i juli i fjor, men det var først i november - i cupfinalen og bortekampen mot Røde Stjerne - at han virkelig sto fram.

Russell + én spiller til
Rune Bratseth bekrefter altså at nye spillere er på vei, men innkjøpssjefen er hemmelighetsfull når det gjelder navn.

- Vi skal ha to nye spillere i sommer. Det nåværende laget er godt nok, men vi trenger back-up spesielt i forsvaret.

- Har Royal League, som starter i november, noen innvirkning på antallet nye spillere?

- Littegrann. Vi ønsker å ha 24-25 spillere i stallen, fastslår Bratseth.

Og det målet greier RBK fint: I øyeblikket teller A-stallen 21 mann. Allerede 1. juli har man to nye, «egne» spillere på plass: Christer George kommer tilbake fra ett års utlån til den spanske 2. divisjonsklubben Cordoba, mens 16-åringen Per Ciljan Skjelbred tar steget opp fra junioravdelingen og blir fullverdig seniorspiller. Med Bratseths to nye spillere, blir det 25 spillere.

Men Rosenborg-sportsdirektøren er lite snakkesalig når det gjelder hvilke to nye spillere han tror ankommer Lerkendal.

- Det er farlig å nevne navn. Vi får vente og se...

Imidlertid innrømmer Bratseth at den ene av de to spillerne sannsynligvis blir Robbie Russell. Den 24-årige Sogndal-spilleren er opprinnelig midtbanespiller, men har nå blitt omskolert til en fullblods høyreback. I forrige uke meldte TV2 Nettavisen at Sogndal ikke ønsker å selge den amerikanske landslagsspilleren, men det er ingen grunn til bekymring for de som ønsker å se Russell i RBK-trøya.

- Du skal ikke tro på alt du leser. Robbie Russell er fortsatt aktuell for oss, bekrefter Rune Bratseth.

Da RBK prøvde å hente amerikaneren i vinter, var det snakk om en byttehandel der Sogndal skulle få Lars Blixt og penger for spilleren.

- Ja, vi og Sogndal pratet om en slik løsning, men nå er det et ikke-tema. Det har ikke vært snakk om å bytte bort Blixt denne gangen.

- Kan Bengt Sæternes være den andre spilleren som kommer?

- Han tror jeg blir for dyr... sier en hemmelighetsfull Rune Bratseth.

Så får vi se... Club Brugge har satt 1 million euro (8,6 millioner kroner) som prislapp på Sæternes, og det burde være innen rekkevidde for Bratseth, som altså ikke har noe tak på overgangssummene.


HEADHUNTERE: Rune Bratseth og Ola By Rise skal sørge for fortsatt sportslig framgang på Lerkendal, og trenger derfor nye fjes i spillergruppa.
Foto: Thomas Myren

Leter primært i Norden
Mye tyder altså på at Robbie Russell blir Rosenborger i sommer. Men det er lite sannsynlig at den andre nye spilleren blir like «eksotisk»:

- Vi vil bare unntaksvis hente inn spillere fra «resten av verden». Det er en del utlendinger i norsk fotball for tida, men kun ti prosent har slått til. Vi har også prøvd oss med spillere som Robert Boateng og MacBeth Sibaya. Sibaya spilte bra i VM sommeren 2002, men taklet ikke å slåss med Ørjan Berg om plassen på laget.

- RBK har vært tjent med å satse på mer hjemlige spillere, og det vil vi nok også fortsette med. Det er først og fremst Norden vi ser mot når vi skal hente spillere.

- Dere har allerede en mann med god peiling på Allsvenskan, nemlig Per Joar Hansen, men bruker dere for eksempel Åge Hareide som talentspeider i Danmark?

- Vi snakker med alle med erfaring og kunnskaper, vi! Men Åge er helt klart en mann vi rådfører oss med.

- Ja, har dere for eksempel vurdert Mohamed Zidan i Danmark? FC Midtjylland-spissen jaktes av blant andre Monaco og Hamburg nå.

- Han er altfor dyr. Alle spillere som er interessante for utenlandske storklubber blir for dyre for oss. Noen mener kanskje at vi burde ha kommet Hamburg i forkjøpet, men de sover ikke, de heller. De har gjerne fulgt spilleren i lang tid før de signaliserer interessere.

Enkelte røster mener at Rosenborg selv bør ansette egne talentspeidere. Dette er ikke Rune Bratseth enig i.

- Vi trenger ikke et eget speidernettverk. Vi har heller ikke råd til det. Det er nok av agenter som hele tida tipser oss om spillere. Telefonen ringer i ett kjør for å fortelle om hvem som er tilgjengelig.

Statusrapport
De siste månedene har Rune Bratseth og Rosenborg snakket høyt om flere spillere. Nesten samtlige er nå avskrevet - noen er nevnt tidligere i artikkelen. Til slutt gir Bratseth status for de andre:

Martin Andresen, Stabæk, 27 år, midtbane
(Tilbake etter et halvt år på utlån til Blackburn.)

- Han har nå skrevet under en ny langtidskontrakt (3 ½ år) med Stabæk, og både han selv og klubben har signalisert at en RBK-overgang er uaktuelt.

Ardian Gashi, Vålerenga, 22 år, midtbane
(Valgte VIF framfor RBK da han forlot Ørn Horten i vinter.)

- Han er et ikke-tema for oss nå.

Daniel Fredheim Holm, Vålerenga, 18 år, angrep
(Solgt fra Skeid i vinter.)

- Han var aldri et tema hos oss før han forlot Skeid.

Daniel Omaya Braaten, Skeid, 22 år, angrep
(Bosman-spiller ved sesongslutt - rykter om Vålerenga-overgang)

- Denne Daniel-en har derimot vært aktuell for oss. Men både spilleren og Skeid ville gjerne ha et salg til utlandet i vinter (var på prøvespill hos franske Lens). Det som skjer nå, er vi ikke involvert i.

Thorstein Helstad, Austria Wien, 27 år, angrep
(Kan være på vei bort.)

- Han er ikke noe tema for oss.

Trond Andersen, Aalborg, 29 år, forsvar/midtbane
(«Perfekt Hoftun-erstatter,» i følge Åge Hareide.)

- Men skal han spille i stedet for Erik? Dersom vi skulle ha hentet en så gammel spiller, måtte det ha vært for å plassere ham på laget umiddelbart.

Øyvind Svenning, GIF Sundsvall, 24 år, forsvar/angrep
(Takket nei til RBK i vinter. Southampton og Feyenoord har vist interesse.)

- Nå har han operert korsbåndet, og er ute til i januar. Det er uaktuelt for oss å kjøpe en spiller som er alvorlig skadet.

Ragnar Klavan, Flora Tallinn, 18 år, forsvar/midtbane
(Trente sammen med RBK på Lerkendal i fjor høst og på Tenerifé i januar.)

- Vi har ikke hatt kontakt med verken spiller eller klubb siden januar, da han spilte en omgang av treningskampen mot CSKA Sofia.

Anders Stadheim, Sogndal, 23 år, midtbane
- I fjor siterte VG deg på at B-landslagsspilleren ikke er noe for RBK...

- Ble jeg sitert på det!? Der ser du hva avisene skriver!

- Kan også Alexander Ødegaard være aktuell?

- Ja, det kan han nok. Vi følger med på hva som skjer både i Sogndal og resten av klubbene.

Steffen Iversen, klubbløs, 27 år, angrep
(Kontrakten med Wolverhampton gikk nettopp ut. Vil fortsette i utlandet.)

- Det virker ikke ut som at Steffen har god nok motivasjon til å bli RBK-spiller på nytt. Vi ønsker kun fullt motiverte spillere.

rbkweb.com takker Rune Bratseth for praten!


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «- Ingen på «ønskelista» er aktuelle» i forumet! Diskutér «- Ingen på «ønskelista» er aktuelle» i forumet!