Denne artikkelen er hentet fra RBKweb.no.

Fri fantasi
Skrevet av Thomas Myren, 9. oktober 2021, 16:22

Rosenborg spiller overraskende mange større og mindre roller i kunstens verden.

Michael Stilson ble juniornorgesmester sammen med Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey i 2005. Etterpå har RBK-styremedlemmet både vært motstander i «Heimebane» på TV, laget hørespillet «Søndag kveld på Lerkendal» og ikke minst skrevet RBK inn i handlinga i to ungdomsbøker om fotballtalentet Fredrik Markussen.

- I «Bare spille ball» og «Alene gjennom» er Rosenborg en sentral klubb fordi det gjorde research enkelt for meg. Jeg har vært junior i klubben selv og kjenner byen og geografien. Slike ting var viktige for skildringene. Det er jo ingen ulempe at det er Norges desidert største klubb. Sånn sett står det mer på spill for Fredrik også, begrunner Stilson.

I sin nye tegneseriebok har han sammen med Luis Guaragna derimot valgt å konsentrere seg om en konkurrent:

- I «Elastico» er det Tromsø som gjelder, da illustratøren er basert der. Så med hensyn til miljøet valgte vi det. Intet Rosenborg denne gang - dessverre, beklager Stilson.

Å lage en fullstendig oversikt over RBK-referanser i fantasiens verden er krevende. Klubben er nok for eksempel omtalt i mange revynumre, uten at jeg har fått undersøkt dette. Men her er i det minste et ganske kvalifisert forsøk sortert etter kategorier og årstall. Jeg tar gjerne mot tips om uteglemmelser!

Skjønnlitteratur

Døden ikke heller av Kjartan Fløgstad, 1975

Under pseudonymet Kai Villum ga Fløgstad ut en politisk thriller, der man kunne lese følgende skildring fra spanske Algeciras, da ferga fra Ceuta la til kai: «Politiet stod tett som Rosenborg i forsvar, og spela 4-4-2-system med passasjerane som gjekk i land.» De svært gjerrige årgangene til George Curtis noen år tidligere er nok bakgrunnen for sammenligninga.
Les boka

Viktor! Viktor! av Fredrik Skagen, 1982

Avdøde Skagen var en sann lokalpatriot og skrev klubben inn i mange av kriminalromanene sine om Morten Martens. I den første boka kunne hovedpersonen konstatere at seriemesterskapet var i ferd med å glippe på slutten av sesongen: «RBK tapte 0-2 for Haugar på Lerkendal i ettermiddag», meldte nemlig Dagsnytt på radioen. Det samme skjedde dessverre i virkeligheten i 1981.
Les boka

Blomster og blod av Fredrik Skagen, 2000

Jeg har dessverre ikke lest alle bøkene om falskmyntner Martens, men jeg har blitt tipset om at i denne romanen skjer et av mordene mens Rosenborg spiller mot Dinamo Kiev på Lerkendal.
Les boka

Fri som fuglen av Fredrik Skagen, 2002I den siste boka om Martens blir RBK for alvor en del av handlinga: Martens må nemlig reise til Torino for å leite etter dattera Anita. Hun er gammel studievenninne av Erik Hoftun og forsvinner etter Juventus - Rosenborg i Champions League.

God natt, elskede av Fredrik Skagen, 2007

Skagen avsluttet forfatterskapet med en kriminalroman om Terje Lyngmo, som er pianostemmer og ivrig tilskuer på Lerkendal. NRK laget TV-serie i 2009, men da var handlinga lagt til Drammen - uskikk! I dramatiseringa er narkoselger Bjørn Utnevik banemester på Marienlyst stadion, men han har tilsynelatende ikke samme yrke i Trondheim i boka. Jeg tar forbehold siden jeg ikke har lest boka. I den forbindelse likevel verdt å nevne at den virkelige banemester Anders Øien har stått fram som tidligere rusmisbruker.

Med rett til å selge av Sigurd Skjefstad, 2016

Rosenborg og Brann er sentrale aktører i thrilleren om Konrad Aden Hauer og den tidligere toppspilleren Sander Selters, som sammen har bygget opp fotballagentselskapet Footstock. Duoen blir tipset om en georgisk 17-åring, som skal være blant de største talentene i verden. Tross mange advarsler utfordrer Hauer både vennskapet med Selters og georgisk mafia i et spill for å få gutten til Norge.

Bare spille ball av Michael Stilson, 2018

I debutboka til Stilson spiller tidligere omtalte Fredrik Markussen på guttelaget til RBK. Historien starter seks dager før cupfinalen mot Brann. Fredrik må skifte posisjon på banen, og drømmen om plass på juniorlaget er i ferd med å ryke. Hovedpersonen prøver å sjonglere fotball, foreldre, vennskap, forelskelse og – ikke minst – forhandlinger om ny kontrakt. Stilson fikk utmerkelsene Trollkrittet og Uprisen for boka, som er solgt til Tyskland og Danmark.

Alene gjennom av Michael Stilson, 2020

Fredrik har havnet i Mjøndalen, hvor han imponerer såpass at Rosenborg vil kjøpe ham tilbake. Han er klar til å reise hjem til Trondheim når faren tar kontroll og i stedet fikser kontrakt med Hertha Berlin. Fredrik har blitt en passiv deltager i sitt eget liv, med en utrolig god innleggsfot som alle rundt ham vil bruke til egen vinning.

Tegneserier

Hold Brillan av Christopher Nielsen, 1992-Den kraftige og noe voldelige trønderen med kledelig mustasje dukket først opp i historien «Bøgdatour» i ungdomsbladet Reporter. Kallenavnet «Hold Brillan» kommer av at han alltid ber kameratene om å holde brillene sine når han skal slåss.

«Hold Brillan drar på cupfinale» fra 1995 er en tidlig personlig favoritt. Albumene «Bygdegutar» fra 2008 og «Da pønken kom til Lefsevika» fra 2014 er viet Hold Brillan, som i 2011 dessuten ble hyllet med eget frimerke (NK 1799). Et tredje album kalt «Slektsfeiden» er planlagt.

Trofaste Lerkendal-gjengere vil huske at figuren dukket opp som selfanger på tifo før returkampen mot Djurgården i 2008 etter at svenskene hadde hengt opp banner med hilsenen «Välkomna till Sverige, jävla sälmördare» på Råsunda.

Pondus av Frode Øverli, 1995-

Sjøl om Liverpool og andre engelske klubber er mest omtalt i stripene, dukker også Rosenborg opp med ujevne mellomrom – sett med bergenske øyne. For eksempel forsto Pondus at han bare drømte, da tolv rette på tippekupongen inkluderte at 7-0-seier over RBK for Brann, som dermed sikret seg sitt niende strake seriemesterskap.

M av Mads Eriksen, 2004-12

Serien handlet om Eriksen sjøl og ble trykket i både Dagbladet og Adresseavisen. Det ble også gitt ut blader, album og bøker. Den trøndersjåvinistiske faren til hovedpersonen dukket tidvis opp i Rosenborg-supporterutstyr.

Filmer

Slipp Jimmy fri av Christopher Nielsen, 2006Den første dataanimerte spillefilmen i Norge ble tre ganger så dyr som planlagt, men den ble til gjengjeld belønnet med Amanda-pris som Beste film. I tillegg til mange andre kjente fjes fra tegneseriene dukker Hold Brillan opp med storviltrifle. Dessuten har han for anledninga sydd et stort RBK-merke på ryggen av dongerijakka. Han og resten av det forfyllede jaktlaget fra Trøndelag får etter hvert ferten av elefant i stedet for elg. Klaus Sonstad hadde stemmen i den norske utgaven, mens James Cosmo spilte «HudMaSpecs» på engelsk.
Se utdrag

Goal II: Living the Dream av Jaume Collet-Serra, 2007

Rosenborg goes to Hollywood! Gigantene Disney, FIFA og Adidas sto bak filmtriologien om den meksikanske fattiggutten Santiago Munez, spilt av Kuno Becker, som blir solgt fra Newcastle til Real Madrid. RBK ble skrevet inn i manus etter Champions League-trekninga i 2005.


Foto: Thomas Myren

- Rosenborg får en ganske stor rolle i filmen. Santiago blir nemlig nødt til å ta et vanlig rutefly til Norge siden han ikke rekker klubbens charterfly, fortalte medprodusent Nicolas Gautier før verdenspremieren.

Filmen ble aldri satt opp på kino her i Norge. Dessuten ble Lerkendal i begynnelsen av november framstilt som et vinterhelvete med usannsynlig dårlig flomlys. Som plaster på såret ble 1-4-tapet i Spania pyntet på: Ledermålet til Roar Strand ble omgjort til dramatisk utligning, før hjemmelaget til slutt vant knepent.
Se utdrag

Kurt blir grusom av Rasmus Sivertsen, 2008

Den dataanimerte barnefilmen er basert på Erlend Loe sine bøker Kurt blir grusom og Kurt Quo Vadis. Det er derfor godt mulig at en viss trøndersk politimann med bart gjør det samme på trykk som det rollefiguren til Paul-Ottar Haga gjør på lerretet, nemlig stadig kauker «Rosenborg!» hver gang han forsøker å stanse mulige lovbrytere.
Se utdrag

Arme riddere av Magnus Martens, 2011

Regissøren av publikumssuksessen «United» fulgte opp med en svart voldskomedie, basert på en historie av Jo Nesbø. Et rufsete tippelag vinner altfor mye penger på grunn av et overraskende Aalesund-mål på Lerkendal.

Swingers av Stig Frode Henriksen og Andrejs Ekis, 2019Latviske Ekis hadde forut laget omtrent samme film med omtrent samme tittel i både hjemlandet Latvia, Estland og Ukraina. Den fjerde utgaven ble regissert sammen med Henriksen, som trolig var den som la handlinga til Trondheim. Der dukker Morten Ramm opp som Rosenborg-trener Inge Brigtsen med Mikkel Bratt Silset som spiss Torvald Reginiussen.
Se trailer

TV

KLM: SKAI-TV av NRK, 1989

I sketsjen «Et nikkehjem» i episode 3 har kjente skikkelser fra «Et dukkehjem» av Henrik Ibsen havnet i fotballverdenen. Ikke minst spiller Hedda Gabler på «fruentimmerlaget til Rosmusborg Boldklub» med Lerkendal som hjemmebane. Ble spiren som førte til at Trondheims-Ørn skiftet navn 30 år senere sådd allerede da? Også tidligere keeper og hjelpetrener (Tor) Røste Fossen på herrelaget blir omtalt av Kirkvaag, Lystad og Mjøen.
Se sketsjen

Sesam stasjon av NRK, 1997

I en episode av den store serien på barne-TV på 90-tallet dukket både Bjarne Betjent og Max Mekker plutselig opp med Rosenborg-effekter, mens klubbvimpelen henger i billettluka.
Se episoden

Lyckliga gatan av TV2, 1999

«Trønderbataljonen» med Jon Øigarden som sersjant Wiseth var en gjenganger i komiserien. Rekrutter som ville bli gode trøndere ble drillet i både startoppstillinger til Rosenborg i perioden 1990-98 og D.D.E.-slagere.
Se utdrag

Sigurd & Ronny på lykke og fromme av TV2, 2003Serien ble beskrevet som «en absurd roadmovie i fem episoder». Yngvar Numme og Tor Erik Gunstrøm fra Dizzie Tunes spiller Sigurd og Ronny, som prøver å finne den ukjente sønnen til førstnevnte. Ryktene sier at den unge mannen har slått seg opp som fotballagent, og jakten ender på Lerkendal i anledning serieavslutninga mot Brann i 2002. Odd Iversen spiller seg sjøl og klager på mislykkede forhold med kvinnfolk og en sønn som «som tjener mer på ei uke enn hva jeg gjorde på ti år» - og som likevel ikke vil gi noe til faren.
Se utdrag

I det gode selskap av TV2, 2004


Foto: Thomas Karlsen, Karlsen Foto

En rekke mer eller mindre kjente imitatorer og skuespillere framstilte til sammen 28 kjendiser, som var samlet på Losby gods gjennom hele åtte episoder. Advokat Kent Ranum hadde imitert Nils Arne Eggen på både scene, Radio 1 Trondheim og TV i årene forut, men for første gang var «Super-Nils» med i et større konsept.

Mammon av NRK, 2014-16

I spenningsserien blir VG-journalist Peter Verås, spilt av Jon Øigarden, omplassert til sportsredaksjonen, der han avslører at RBK overraskende skal stille i 4-4-2-formasjon i cupfinalen. Serien ble innspilt allerede i 2011, så det var bare et pussig sammentreff at Per Joar Hansen i den siste finalen før TV-premieren faktisk hadde slått til med 4-4-1-1 med Jonas Svensson på kanten og Mike Jensen som hengende spiss mot Molde.

Heimebane av NRK, 2018-19Helena Mikkelsen, spilt av Ane Dahl Torp, trener damelaget til Trondheims-Ørn når hun får sjansen i Ulsteinvik i den fiktive klubben Varg, sterkt inspirert av Hødd. Der må hun ta hånd om ingen ringere enn John Carew og Michael Stilson i ulike karrierer. I andre sesong blir Adrian Austnes, spilt av Axel Bøyum, aktuell for overgang til Rosenborg.
Se hele serien

Teater

Svartnissen av Hans Petter Jørgensen, 2005-I ulike barneforestillinger i Stavanger og Sola de siste 15 årene har den onde Svartnissen med trønderdialekt forsøkt å avlyse jula og ta alle julegavene sjøl. Skurken hører utelukkende på Terje Tysland og heier på Rosenborg. I fjor var det dessuten satt opp egne forestillinger i Bergen og Sandefjord.
Se utdrag

Jubalong av Uke-revyen, 2013

Som sagt har nok RBK vært skrevet inn i flere revynumre gjennom årene. Problemstillinga i dette konkrete eksemplet er fortsatt relevant for Kjernen: Varierende grad av fine sangstemmer og utfordringer med at resten av tilskuerne ikke hører hva som blir sunget.
Se nummeret

Helt i 100 av Kveli, Rånes og Bremseth, 2017

Sigmund Kveli, Arnt Egil Rånes og Harald Morten Bremseth – forkortet til KRB for anledninga – fikk æren av å skrive og framføre den offisielle jubileumsforestillinga på Scandic Lerkendal i september det året. Roar Strand, Charlotte Audestad og Trine Lise Olsen var viktige medspillere. «Supermann» både sang og spilte synthesizer og trommer.- Selv om opplevelsen ikke kan sammenlignes med suksess på fotballbanen, merket jeg responsen fra publikum. Den satt like godt som etter et mål eller et raid på banen, syntes Strand.

Senere på høsten framførte KRB uten medspillerne en omarbeidet utgave av showet, «Fortsatt helt i 100», på ulike kulturhus i Trøndelag.
Se musikkvideo

Rotsekk av Ole Christian Gullvåg og Aslak Moe, 2018

På scener rundt om i hele fylket satte Turneteateret i Trøndelag opp 30 forestillinger av den halvannen time lange monologen, der Gullvåg utbroderte forholdet sitt til Rosenborg. En av prøveforestillingene var like godt hjemme i stua til Nils Arne Eggen på Fannrem.

- Dette er en livshistorie, spunnet rundt Rosenborg-interessen, og det har du gjort veldig elegant. Det er litterært godt gjort, med en rekkefølge der du både ser tilbake og litt fram, skrøt Eggen.

Personlig var jeg godt fornøyd med at rbkweb.no og forumet ble nevnt i et teaterstykke for første og trolig siste gang. Vinteren 2019 fulgte Riksteateret opp med nye forestillinger med Gullvåg over hele landet under den nye tittelen «Helt hekta».

Hørespill

Feskhandler Thorske av Øystein Dolmen, 1975-

Den næringsdrivende på Bakklandet ble hedret med egen sang på plata «Ned med Nidaros», som Dolmen ga ut sammen med makker Gustav Lorentzen under navnet Bakklandet Bassangforening. I musikkvideoen er det faktisk Lorentzen som spiller fiskehandleren.

Siden slutten av 80-tallet er det derimot Dolmen som har framstilt Thorske, som etter hvert ble et fast innslag på cupfinalekassettene. Både i 1990, -91, -92 og -98 kunne man høre til dels grafiske framstillinger av forholdet hans til RBK. Dessuten dukket Thorske ved flere anledninger opp i den offisielle Rosenborg-kanalen på lokal-TV.
Se innslag

Flettfrid Andrésen av Jakob Margido Esp, 1983-

Parodien på ei forfinet Singsaker-frue dukket først opp i NRK-programmet «Nitimen» på radio. Karakteren har etterpå ofte vært å se på scene og TV, men jeg velger denne kategorien siden at Flettfrid presenterer sitt syn på gjøren og laden i den lokale fotballklubben i telefonsamtalene med Nils Arne Eggen og Gøran Sørloth på cupfinalekassettene i 1990 og -92.
Hør sketsjer

Søndag kveld på Lerkendal av Michael Stilson, 2020

Da seriestarten ble utsatt i over to måneder på grunn av utbruddet av koronaviruset, vartet Stilson opp med fiktive hjemmekamper med ulike spillere i hovedrollene. Hans Petter Nilsen fikk æren av å framføre hørespillene.

- Planen er at man søndag kveld kan ta på seg RBK-drakta, knekke seg en pils, ta seg ei pølse eller popcorn, og sette seg ned å høre på. Målet er at lytteren skal få følelsen så mange lengter etter: å være tilbake på Lerkendal for å se Rosenborg spille, forklarte Stilson før premieren.
Hør alle episodene

Tvilstilfelle

Cry me a river av Richard Parry, 2019

Den tidligere fotballspilleren Jack Strachan, spilt av Sam Hazeldine, rømmer i denne spillefilmen fra London til Norge etter at kona blir drept. Han søker tilflukt i ei hytte på Jøa, men trues etter hvert av andre som har funnet ut av hvor han er, deriblant skurken Navid Negahban, kjent fra serien «Homeland». Interiørscener som skulle forestille London, ble spilt inn på VIP-tribunen på Lerkendal.

Kilder:
Adresseavisen
NRK
Stavanger Aftenblad
IMDB
Posten
rbkweb.no
Trondheim folkebibliotek v/ Einar Rædergård


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Fri fantasi» i forumet! Diskutér «Fri fantasi» i forumet!