Denne artikkelen er hentet fra RBKweb.no.

Dorsin om yrkeslivet
Skrevet av Thomas Myren, 21. februar 2017, 07:05

Du var vinteren 2015 på intervju for jobben som sportslig leder i Rosenborg. Ble du oppfordret eller tok du initiativ sjøl?


Foto: Thomas Myren

- Både òg egentlig. Jeg er glad i klubben. Men det må være en jobb som passer. Jeg tror jobben hadde passet meg. Det passet kanskje ikke der og da, for da var jeg ikke ferdig med å spille. Og det var det som var greien: Hadde det vært nå, hadde jeg kanskje vært mer aktuell, tror Mikael Dorsin.

- Samtidig tror jeg kanskje det vil være sunt å være litt borte fra klubben, at man ikke er innenfor hele tiden. At man får sett den fra ulike hold. Der har jeg en fordel likevel: Jeg har vært her lenge, men samtidig kom jeg utenfra. Jeg er ikke trønder og har annen bakgrunn. Det tror jeg har vært min fordel i mange saker, at jeg kan se sakene fra ulike perspektiver.

- Likevel har jeg blitt sterkt bundet til klubben. Så jeg vet hva som kreves når det kommer nye spillere, som ikke er herfra.

- Jeg kommer jo til å jobbe med slike saker nå. Det som var interessant med artikkelen i Adressa - heksejakten og svartmalingen fra de andre agentene, som de hjalp til med, var at de la fram en teori om at jeg hadde visst om agentjobben i flere år. Samtidig skrev de at jeg var på jobbintervju i Rosenborg. Hvordan kunne jeg ha visst at jeg skulle bli agent?

- Bjørnebye fikk i stedet jobben. Hva har han tilført klubben?

- Han er dyktig og systematisk. Han arbeider forhåpentligvis bra. Nå får vi se. Han kom inn på et ganske bra tidspunkt, der vi var i medvind. Han ble en del av det. Han har fått re-signert mange bra spillere, og det er viktig. Det er kontinuitet det handler om. Jeg håper de bygger videre på det.

- Samtidig er det en balansegang med det der. Det er økonomi å forholde seg til, og noen spillere må få gå iblant. Samtidig kan man ikke la alle gå. Det kan ikke bli som i 2011, man kan ikke selge fem spillere - høyst én eller to.

- Hvor viktig mener du rollen er i klubben?

- Det er klart at den er viktig. Spillerlogistikken er ditt ansvar. Det handler også om å utvikle klubben. Man må se til at alt det sportslige skjøttes.

- Har du følt at det har vært maktkamp mellom de sportslige lederne og trenerne mens du har vært her?

- Rollefordelingen er viktig. Jeg vet ikke hvilken fordeling de har nå, men jeg mener den sportslige lederen bør være sjefen over treneren. Altså ha siste ordet. Den sportslige lederen bør være støttespiller til treneren og det sportslige apparatet, men samtidig like mye overfor spillerne. Det er min mening.

- Han skal ha en ekstrem god relasjon til spillergruppen og spillerne. For da er det mye enklere å jobbe opp mot trenerne. Det blir mye sutring og gneldring når han skal forhandle kontrakter om han ikke har vært i garderoben. Han må være like mye spillernes som trenernes sportslige leder.

- Hvordan var hverdagen som tidligere fotballspiller i fjor sommer og i høst?

- Jeg tok fri ganske lenge. Jeg tok igjen litt sommerferie, som jeg ikke har hatt tidligere. Det var sju-åtte uker der jeg ikke gjorde så mye. Jeg reiste en del - var i New York med kona og hos en kompis Brasil.

- Jeg gjorde en del oppdrag for Rosenborg, og jeg holder på med masteroppgaven også. Jeg tenkte at "Nå skal det bli lettere å skrive", men samtidig får man energi av å trene. Nå blir det mer sånn "uff".

- Når skal du levere oppgaven?

- Jeg skal levere i vår, så jeg har tid på meg. Men det er en 60-poenger, så jeg må skrive en hel bok!

- Hvilke type oppdrag gjorde du for Rosenborg i fjor?

- Sponsoroppdrag. Jeg var på en del bankgreier samt på skoler, hos Røde Kors og Kirkens bymisjon. Det skaper glede og varme - hos meg selv også.

- Hvor mye selger og hvor mye juridisk rådgiver skal du være i den nye jobben din som fotballagent?

- Det er både òg. Jeg tror ikke jeg er den beste selgertypen, men jeg har ganske bra kontaktnett i Norge. Ut mot Europa har firmaet et godt kontaktnett. Ellers hadde jeg aldri hoppet på; jeg ville aldri ha startet for meg selv.

- Jeg hadde ingen ambisjon om å bli agent. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre. De (Nordic Sky) spurte meg tidlig, men det var mest på kødd.

- Så snakket jeg med Rosenborg om mulighetene her - det er jo ikke så lenge siden jeg var på intervju for sportssjefjobben. Jeg var også trainee hos et advokatfirma, og lurte på om jeg skulle jobbe der. Tankene gikk også om jeg skulle bli trener. Jeg visste ikke. Så kom skaden, og jeg tenkte: "Shit! Nå må jeg undersøke mulighetene: Hva passer meg best?"

- Du skal forhandle med klubbene og ikke bare komme med råd til spillerne?

- Ja, jeg kommer helt klart til å gjøre det. Firmaet er stort til å være agentfirma i Norden - det er mange agenter, men vi er ikke så store at vi kan ha egne mentorer til spillerne.

- Jeg har vært kjempefornøyd med de agentene som jeg har hatt, og vi har arbeidet som et team: Jeg har lyktes når de har lyktes. Det er sånn man må se det, man må skape en lojalitet.

- Det er sikkert mange agenter som er dårlige og mange er bra, men de jeg har hatt, var bra for meg. Jeg vil kanskje være som dem, men likevel på min måte for at spillerne skal bli fornøyde. Man må være en samtalepartner samtidig som man må levere varene gjennom forhandlinger, lønn og klubber - alt mulig. Men fotball er enkelt: Spiller man bra, så går det bra for deg som spiller.

- Spillerne skriver kontrakter med Nordic Sky og ikke enkeltagenter?

- Ja, de skriver kontrakt med firmaet, som er representert ved agenten.

- Man kan altså få tildelt klienter ved intern rokering?

- Ja, det kan man. Samtidig skal man skape en kontakt med spilleren, som forholder seg til deg. Så det er ikke sikkert spilleren vil ha en annen.

- Man kan ha ulike filosofier. Når firmaet er litt større, kan man kanskje reise to sammen. Spilleren forholder seg til den ene, men om noe hender, kjenner han ansiktet til den andre.

- Det er fint å jobbe i et større firma og ikke for seg selv. Da kan man ikke bruke all tid på spillerne, men også holde på med kvitteringer og sånt - som sikkert er fint for de som har den oppgaven. Men det vil ikke jeg gjøre.

- Hva anbefaler du om en spiller får et lukrativt tilbud fra Romania?

- Det er vanskelig. Det avhenger av hva han får i sign-on-fee - ha-ha!

- Det er klart at man skal passe seg. Sånt lærer man seg. Jeg har erfaring med alt mulig. Jeg har vært lenge i en klubb, kommet opp og vunnet (mesterskap) tidlig. Jeg har hatt medgang og motgang, vært i Øst-Europa og Frankrike - i ulike klubber.

- Avskjeden med Cluj ble uansett god læring i fotballjus for din del?

- Ja, jeg vet hva som kreves. Jeg hadde ganske god beskyttelse i kontrakten, men med FIFA som øverste organ spiller ikke det så stor rolle ... Du vet hvordan de arbeider.

- Du fikk tilkjent 175 000 euro i 2014.

- Jeg har ikke fått pengene. Jeg vant i CAS, men så er det FIFA som skal håndheve dommen. Det har de ikke gjort. Cluj sier hver gang at de er i konkursforhandlinger ...

- Forklar saksgangen.

- Hos FIFA fikk jeg medhold på alle punktene, men Cluj anket til CAS. For å få behandling i CAS må du betale ganske mye penger - rundt 200 000 kroner, som du får tilbake om du vinner. Jeg betalte, men Cluj betalte ikke. Dermed ble den tidligere dommen fra FIFA rettskraftig. Så da gikk saken tilbake til FIFA uten egentlig å ha vært oppe i CAS.

- Du fikk tilkjent det som du hadde krav på ifølge kontrakten?

- Presis. Alt.

PS! Dorsin snakket ut om resten av karrieren i 2011:
Kapteinen | Angrer ikke | Fjern fortid | Trenerne


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Dorsin om yrkeslivet» i forumet! Diskutér «Dorsin om yrkeslivet» i forumet!