Denne artikkelen er hentet fra RBKweb.no.

Null hull i 853 minutter: Geir Karlsen i 1972-73
Skrevet av Thomas Myren, 5. september 2015, 13:29

Slik som André Hansen spilte Geir Karlsen seg inn på landslaget før han skiftet fra Odd til Rosenborg i 1970.

Rosenborg-rekorder

Debutsesongen ble fantastisk for regnskapsføreren fra Skien, som bare slapp inn to mål på de første 14 seriekampene. Midtveis holdt den ferske sisteskansen buret reint i hele 556 minutter. Til slutt ble det fem baklengsmål på 18 kamper.

Det var nesten like utrolig at RBK bare maktet å score 15 ganger sjøl. De fleste konkluderte med at måltørken skyldtes at Odd Iversen og Harald Sunde hadde forsvunnet til Racing Mechelen. 0-2-tap i Drammen i nest siste serierunde ble til slutt utslagsgivende for at Strømsgodset vant serien med ett fattig poeng.

- En utrolig prestasjon med det laget vi hadde, syntes likevel Geir Karlsen.

"Dovregubben" på 192 cm og med strikkehansker på hendene ble sjøl belønnet med forfremmelse til førstevalg på landslaget. I 1971 kunne han så feire sine to eneste mesterskap med Rosenborg – gull i både serie og cup.

I kvartfinalen maktet lilleputten Varegg fra Bergen likevel 0-0 på Lerkendal. I omkampen foran hele 20 000 på Krohnsminde vartet Karlsen opp med en av sine mest klassiske redninger: Han reddet en lobb ved å henge seg etter armene i tverrliggeren, slik at ballen traff den og falt ned på streken!

Underholdninga kom trass i at Karlsen sleit med influensa den kvelden, og dessuten hadde måttet varte opp med en rekke feberredninger fordi Rosenborg blottla seg totalt bakover. 1-0-ledelsen var altså stadig i fare, men holdt kampen ut.- Vi har ikke råd til å spille defensivt, kommenterte Nils Arne Eggen etter at semifinale var sikret.

- Jeg tør påstå at Rosenborg kan spille uavgjort 0-0 mot hvilket som helst norsk lag, men da må vi gjøre det mutters alene på Lerkendal. Vi ønsker publikum og betaler gjerne prisen i form av tapte poeng. Og når vi først er inne i den gaten nytter det ikke plutselig å bryte tvert over og "snikspille" defensivt. Vi har valgt en klar linje og akter å følge den, fastslo Eggen, som altså var i ferd med å krone sin første sesong som trener med dobbeltmesterskap.

Slett like dyktige var ikke treneren og spillerne året etter. Forspranget til Viking ble tidlig for stort, og RBK sto med fire kamper uten seier da de på seinsommeren plutselig fikk en opptur med to seiere og én uavgjort uten å slippe inn mål.

Så ventet Celtic i serievinnercupen. Skottene ledet allerede 2-0, da Lou Macari kom alene gjennom etter 33 minutter. Geir Karlsen stoppet angriperen, men fikk en kraftig smell og måtte gi seg. På sykehuset i Glasgow ble det konstatert brist i ankelen, og han var ferdig for sesongen.

Øivind Brynte-Torp sto de siste sju kampene – og slapp inn mål i alle sammen. Det ble også de eneste opptredenene reservekeeperen fikk for klubben.

Celtic likte det lille de hadde sett av Karlsen, som ble kontaktet i forbindelse med returkampen i Trondheim med invitasjon til prøvespill i november.

- Da vi trakk Rosenborg i europacupen, visste vi allerede om ham, og det ble meget aktuelt i og med dette. Jeg fikk også meget gode anbefalinger fra George Curtis, den norske landslagstreneren, røpet den legendariske treneren Jock Stein, som fem år tidligere hadde ledet laget sitt til topps i Europa.

- Skotsk fotball og Celtic trenger Geir Karlsen. Denne spilleren kan bli litt av en personlighet her i landet – og vi trenger slike typer. Det er ikke så mange av dem i disse dager.Karlsen ble værende i Skottland i halvannen måned. Der fikk han fullføre opptreninga etter skaden, og han skrev til og med amatørkontrakt slik at han kunne spille flere reservelagskamper – også inne på enorme Celtic Park.

Det hele resulterte i tilbud om proffkontrakt. Som amatørspiller ville han få hele overgangssummen på 90 000 kroner i egen lomme. Kompensasjonen til Rosenborg skulle være en treningskamp på Lerkendal samt billettinntektene den ga. Men Karlsen forlangte 320 000 kroner, og det ville ikke Celtic gå med på. Keeperen reiste hjem til jul med uforrettet sak.I stedet prøvde norske konkurrenter å lokke ham sørover.

- Fem toppklubber har vært på tråden, men jeg har takket nei til dem alle sammen. Jeg vil bli her i Rosenborg. Det ser ut til å bli virkelig sving på sakene igjen, ikke minst fordi Odd Iversen trener meget hardt om dagen, kommenterte hovedpersonen.

- Vil du reflektere på et eventuelt nytt profftilbud?

- Selvsagt vil jeg gjøre det, men da må jeg ha det helt konkret på bordet. Jeg vil ikke gå løs på noen prøvetid om igjen - jeg vil vite alt på forhånd.

Senere på vinteren dukket enda en mulighet opp: San Diego Chargers letet etter ny "kicker", og en talentspeider hadde latt seg imponere over utsparkene til Karlsen og landslagskonkurrenten Tore Antonsen. Begge keeperne fikk tilbud om hele 100 000 kroner hver bare for å prøvespille – og millionlønninger om det ble kontrakt. Men ingen av dem ønsket å bytte idrett til amerikansk fotball.

Karlsen var dermed tilbake mellom stengene til Rosenborg ved seriestart, og fortsatte der han slapp før skaden – nemlig å holde nullen. Først 52 minutter ut i sjette serierunde sprakk rekka. Nemesisen Mjøndalen var på ferde igjen, og slik som i semifinalen i 1968 var Jan Erik Larsen mannen som senket RBK.

853 minutter uten baklengsmål i serien er fortsatt personlig norgesrekord for en keeper.

Målløse minutter for Karlsen:

13.08.72	Sarpsborg 	B 	1-1	81

17.08.72 Lyn H 1-0 90
27.08.72 Brann B 0-0 90
10.09.72 Mjølner H 2-0 90
30.04.73 Brann B 1-0 90
06.05.73 Fredrikstad H 1-0 90
13.05.73 Skeid B 0-0 90
20.05.73 HamKam H 2-0 90
23.05.73 Raufoss B 2-0 90
28.05.73 Mjøndalen H 0-1 52
853

Kilder:
VG
Hans Petter Larsen: Troillungan (1980)
Geir Svardal og Harald Grevskott: I Rosenborgs hus (1997)
rbk.no


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Null hull i 853 minutter: Geir Karlsen i 1972-73» i forumet! Diskutér «Null hull i 853 minutter: Geir Karlsen i 1972-73» i forumet!